Campania 2% : Hotarati ce sa faca statul cu banii dumneavoastra!

CE ESTE SISTEMUL 2%?
Fiecare cetatean care cistiga un venit plateste statului un impozit. Din aceste impozite, statul finanteaza servicii si lucrari publice. Armata, Politia, functionarii publici, demnitarii, toti sunt platiti din impozitele populaţiei. Probabil ca v-ati gândit de multe ori ca banii pe care îi ia statul prin impozite nu sunt administrati cum trebuie.
Statul a inclus in Codul Fiscal o prevedere numita 2%. Potrivit acestei prevederi, contribuabilii persoane fizice pot sa directioneze in fiecare an 2% din impozitul pe venit, catre o entitate nonprofit (organizatie non-guvernamentala, Asociatie sau Fundatie).
Procedura este enuntata in art. 90 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal si este detaliata in Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1941/2004.
Se poate spune ca 2% este o forma de parteneriat intre cetatean, autoritati fiscale si sectorul non-profit. Practic, cetateanul dicteaza statului modul in care vrea sa fie cheltuita o parte din impozitul sau.
Sistemul 2% functioneaza in mai multe tari din Europa Centrala si de Est: din 1997 in Ungaria si din 2002 in Lituania, Slovacia si Polonia, urmând sa fie introdus si in Cehia.
Daca intentionati sa directionati 2% din impozitul Dvs. catre o entitate non-profit dar nu v-ati decis care va fi aceasta, vă propunem să alegeţi Asociatia Protejarea Mediului Inconjurator Prahova care are ca principale directii de actiune:
– educarea cetatenilor, in special a copiilor si elevilor pentru a respecta mediul ambiant( aerul, apa si solul) si pentru a cunoaste si aiubi mediul natural (flora si fauna, din care face parte si omul);
– invatarea elevilor pentru a actiona in directia pastrarii unui mediu curat si sanatos;
– desfasurarea de actiuni practice in directia cunoasterii si respectarii mediului (concursuri teoretice si practice, descoperirea si monitorizarea monumentelor naturii; sadiri de pomi si de copaci; amenajarea de trasee si locuri de campare si supravegherea respectarii regulilor de minima protectie)
– educarea locuitorilor din mediul rural cu potential turistic in actiuni de cazare, petrecerea timpului liber, consumul de produse naturale si aprolierea de natura si altele.
ATENŢIE! Aceasta suma nu reprezinta o sponsorizare, donatie sau contributie, ci este o parte a bugetului de stat, o fractiune din impozitul pe care il platiti statului in fiecare an.
Diferenta este ca de acum puteti decide ce destinatie sa aiba aceasta suma, având posibilitatea sa o directionati către Asociatia Protejarea Mediului Inconjurator Prahova.
De aceea, aparitia prevederii 2% in Codul Fiscal reprezinta pentru Asociatia Protejarea Mediului Inconjurator Prahova o sansa importanta pentru ca putem in acest mod sa adunam o parte din fondurile necesare pentru dezvoltarea activitatii noastre fara sa depindem de altcineva decât de ajutorul dumneavoastra. Directionând 2% din impozitul dumneavoastra catre Asociatia Protejarea Mediului Inconjurator Prahova, veti demonstra ca apreciati munca si eforturile noastre, ca ne acordati incredere pe viitor si cunoasteti importanta actiunilor pentru protectia mediului.
CUM SA PROCEDAŢI?
Daca v-ati hotarat sa alegeti ca beneficiar Asociatia Protejarea Mediului Inconjurator Prahova, notati datele de identificare:
Denumire entitate non-profit:
Asociatia Protejarea Mediului Inconjurator Prahova
Loc. Campina; Jud. Prahova
C.U.I. : RO 27635579
Nr. Tel. 0732 855 895; 0724 846 535
Cod IBAN : RO 15 BTRL 0590 1205 S565 54XX
Deschis Banca Transilvania
Email: protejareamediuluiinconjurator@yahoo.com
Site: http://asociatiaprotejareamediului.blogspot.com/
Pasul 1: Notati-va datele organizatiei Asociatia Protejarea Mediului Inconjurator Prahova: numele, codul de inregistrare fiscala si contul bancar in format IBAN.
– Directionarea a 2% din impozitul dvs. este o optiune si nu o obligatie.
– Nici o autoritate a statului, nici o organizatie sau angajatorul dvs. nu va pot obliga sa faceti acest lucru.
– Alegeti organizatia pe care o doriti dvs.! Este dreptul dvs.!
Pasul 2: Descarcati si printati declaratia de venit global. Declaratia se poate descarca de pe situl Ministerului Finantelor Publice. De asemenea, declaratia se poate obtine si de la administratiile financiare.
Pasul 3:
a . Daca aveti venituri de la un singur angajator, acesta completeaza pentru dvs. fisa fiscala de tip 1 (FF1), iar dvs. trebuie sa va completati declaratia de venit global. Nu va dura mai mult de 5 minute!
– Completati capitolul A: Date de identificare ale contribuabilului (nume, adresa, telefon, cod numeric personal, etc.)
– Completati capitolul H, sectiunea 2: Sponsorizare entitate nonprofit. Treceti datele organizatiei: nume, cod fiscal si cont bancar (atentie, contul bancar IBAN are 24 de caractere!). Daca nu cunoasteti suma corespunzatoare a 2% din impozit, ea va fi calculata de catre organele fiscale. Puteti lasa casuta goala.
Asta este tot ce trebuie sa completati in declaratia de venit global.
b . Daca aveti venituri din mai multe surse (colaborari, chirii, prestari servicii etc.), completati si celelalte capitole conform instructiunilor specifice.
Pe lânga celelalte capitole care trebuie completate conform instructiunilor specifice:
Completati capitolul H, sectiunea 2: Sponsorizare entitate nonprofit (ca la punctul a !).
Să reluăm:
daca aveti venituri din salarii:
• completati declaratia 230 (punctele A si B)
Nu va faceti probleme daca atunci nu cunoasteti suma corespunzatoare a 2% din impozit. Va fi calculată de către organele fiscale. Puteti lasa casuta necompletata.
• atasati o copie a fisei (fiselor) fiscale primite de la angajator (Formularul 210)
daca aveti venituri din alte surse (cedarea folosintei bunurilor, drepturi de autor, etc):
• completati declaratia 200 (punctul III)
Cei care obtin, pe lânga salarii, si alte venituri, vor completa formularul 200 – Declaratie speciala privind veniturile realizate in anul 2005, la toate capitolele aferente tipului de venit obtinut, inclusiv capitolul III, Destinatia sumei reprezentând 2% din impozitul pe venitul anual datorat. (sursa: Serviciul Comunicare si Relatii Publice din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala)

Pasul 4: Trimiteti prin posta declaratia de venit global administratiei financiare de care apartineti, sau depuneti-o personal pâna la data 15 mai 2010.
De-acum puteti avea multumirea ca macar o mica parte din bugetul statului va ajunge acolo unde doriti Dvs.!
INFORMATII SUPLIMENTARE:
Asociatia Protejarea Mediului Inconjurator Prahova
Loc. Campina; Jud. Prahova
C.U.I. : RO 27635579
Nr. Tel. 0732 855 895; 0724 846 535
Cod IBAN : RO 15 BTRL 0590 1205 S565 54XX
Deschis Banca Transilvania
Email: protejareamediuluiinconjurator@yahoo.com
Site: http://asociatiaprotejareamediului.blogspot.com/
Asociatia Protejarea Mediului Inconjurator Prahova vă mulţumeşte pentru ajutorul acordat si va asteapta pentru a vedea cum este sa scapi de stress intr-un mediu curat si sanatos!

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.