„Căile îndrăgostirii”

„Căile îndrăgostirii”

Prin bunăvoinţa Bibliotecii Judeţene “Nicolae Iorga” şi a directorului Nicolae Boaru, vă prezentăm în fiecare zi, recenzia unei cărţi. Astăzi “Căile îndrăgostirii”, de Ayala Malach Pines

Lectură plăcută!

Monica BOSTAN

Editura Trei

Traducerea: Catalina Necula

„Căile îndrăgostirii” este o carte serioasă despre un proces interesant și complex, considerat universal: îndrăgostirea. Cum ne îndrăgostim, de cine, în ce condiții și, nu în ultimul rînd, care e sensul îndrăgostirii – sunt cîteva din temele abordate de Ayala Malach Pines, psiholog și terapeut de cuplu.

Pe baza literaturii de specialitate și a propriilor cercetări, autoarea descrie cîteva variabile care influențează îndrăgostirea, observînd că într-un număr semnificativ de relații aceste variabile sunt evidente. Altfel spus, există un fond comun al tuturor relațiilor unice de dragoste.

În prima jumătate a cărții, este vorba de variabile ușor de observat și probabil nu chiar atît de spectaculoase: proximitatea, atractivitatea, consensul în atitudini și valori, complementaritatea, îndeplinirea reciprocă a nevoilor. Mare parte din aceste variabile sunt cunoscute, fac parte din mentalul colectiv și generează la rîndul lor stereotipuri, perpetuîndu-se. De exemplu, este documentat faptul că atractivitatea fizică funcționează ca un fel de filtru, prin care eliminăm persoanele care nu sunt dezirabile din acest punct de vedere, urmînd ca din cele rămase să alegem potrivit altor filtre. Însă oamenii nu aleg cele mai atrăgătoare persoane din apropierea lor, ci pe cele cu un nivel de atractivitate cît mai apropiat de al lor, pentru a evita umilința de a fi respinși. Pe de altă parte, se spune că bărbații sunt în mod special interesați de atractivitate, în timp ce pentru femei aceștia pot fi un pic mai frumoși ca dracu’ (bani să aibă). În realitate, femeile nu se declară interesate de aspectul fizic, însă filtrul acesta funcționează la fel. Numai urmînd acest exemplu banal, se poate observa că lucrurile sunt complicate și
nu chiar romantice. Cît despre stereotipuri, iată ce scrie autoarea:

„Atît bărbații, cît și femeile își joacă rolul de gen prescris și apoi se plîng de rezultate. Membrii cuplului sunt inițial atrași unul de celălalt deoarece fiecare se potrivește stereotipului. Ea se simte atrasă de el fiindcă el e puternic, tăcut, masculin, asertiv și abil. El se simte atras de ea fiindcă e caldă sensibilă, deschisă și volubilă. Ulterior, ea se va plînge că el nu vorbește, iar el se va plînge că ea e cicălitoare.”

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.