BASF caută “Eroii Viitorului” printre liceeni

BASF caută “Eroii Viitorului” printre liceeni
  • Elevii de liceu din România sunt invitați să identifice o problemă legată de sustenabilitate în comunitățile locale și să o rezolve cu ajutorul inovațiilor științifice.
  • Până pe data de 1 februarie 2015, elevii împreună cu profesorii coordonatori se pot înscrie la concursul “Eroii Viitorului”.

București, 21 ianuarie 2015 – BASF, împreună cu partenerii de la Societatea de Chimie din România, lansează Concursul de Știinţe “Eroii Viitorului”, prin care promovează relaţia dintre dezvoltarea sustenabilă şi ştiinţele naturii în rândul elevilor de liceu. Competiția își propune să îi facă pe tineri conștienți de problemele de mediu din comunitățile în care trăiesc și îi provoacă să identifice o rezolvare pentru ele. Astfel, tinerii pot propune soluții pentru probleme legate de energie, apă, transport, spațiu verde, deșeuri sau pot identifica o altă temă pe care să o rezolve.

Concursul “Eroii Viitorului” demarează în luna ianuarie 2015 şi se va desfăşura în toate ţările Europei Centrale şi de Est, printre care se numără şi România. Obiectivul concursului este să aducă elevii de liceu mai aproape de ştiinţe, precum chimia și fizica, şi să atragă atenţia tinerei generaţii asupra rolului pe care acestea le joacă în viaţa de zi cu zi, generând o dezvoltare sustenabilă. Concursul se desfășoară sub umbrela CHEMGENERATION, o platformă online lansată în urmă cu 4 ani, care își propune să le arate tinerilor partea atractivă a chimiei și a altor științe.

Se afișează FOTO_Concursul de Stiinte Eroii Viitorului.jpg

“De-a lungul unei istorii de 150 de ani a BASF, numeroase descoperiri tehnologice au contribuit la dezvoltarea sustenabilă, pornind de la materiale inovatoare care permit utilizarea cât mai eficientă a energiei, până la componente auto moderne şi sustenabile”,  explică Filip Dvorak, Head of Communications & Government Relations, BASF Europa Centrală. “Obiectivele concursului de ştiinţe ‘Eroii Viitorului’ sunt familiarizarea tinerei generaţii cu conceptul de sustenabilitate, precum şi cu ştiinţele care joacă un rol important în cadrul acestuia, şi aplicarea cunoştinţelor dobândite de aceștia în lumea reală. Credem că tinerii inventatori de astăzi vor deveni cercetătorii de mâine”, a completat Filip Dvorak.

 

“În baza experienței noastre obținute în urma concursului ‘Chain Reaction’, știm că elevii sunt foarte deschiși să participe în proiecte care presupun, dincolo de bune cunoștințe teoretice, multă creativitate, lucru în echipă și exercițiu practic. Astfel, proiectul ‘Eroii Viitorului’ vine cu o nouă provocare, aceea de a-i implica pe tineri în comunitatea în care trăiesc, de a identifica o anumită situație pe care ei consideră că o pot rezolva și să sugereze o soluție pentru aceasta”, a declarat Luminița Teodorescu, Managing Director BASF România.

Pentru a se înscrie în concurs, echipele formate din elevi de liceu trebuie să realizeze o cercetare ştiinţifică şi să dezvolte o soluţie inovatoare şi sustenabilă care să rezolve o problemă din comunităţile lor locale. Pentru rezolvarea acesteia, trebuie să fie folosite metode ştiinţifice, astfel, în timpul pregătirii şi implementării soluţiilor propuse, elevii vor avea ocazia să descopere că ştiinţele, în special chimia și fizica, sunt foarte importante pentru dezvoltarea sustenabilă.

Echipele se pot înscrie în concurs trimiţând prezentările şi/sau materialele video  cu soluţia sustenabilă aleasă pe site-ul www.chemgeneration.com până pe data de 6 aprilie 2015. Proiectele vor fi analizate de un juriu de experţi și profesori, care va desemna cele mai bune 5 echipe finaliste. Acestea vor trebui să prezinte apoi proiectele în faţa juriului, în luna mai. La finalul Concursului de Științe “Eroii Viitorului”, primele 3 echipe clasate în funcție de notele juriului vor fi premiate.

“Transformă lumea în bine cu ajutorul ştiinţei”

În identificarea temelor abordate pentru proiectele lor, echipele de elevi vor putea beneficia de ajutorul profesorului coordonator, alături de care trebuie să analizeze problema identificată şi să găsească o soluţie potrivită, care trebuie implementată în mod real, dacă este posibil, sau poate fi realizat un prototip. Pentru a îndeplini sarcina, vor fi necesare atât cunoştinţe teoretice din domeniu ştiinţelor, cât şi creativitatea şi imaginaţia elevilor. Cele mai bune idei pot avea șansa de a fi ulterior implementate sau pot fi sursă de inspiraţie pentru viitoare soluţii sustenabile.

Pe parcursul competiției, BASF va pune la dispoziția echipelor participante diferite materiale educaţionale. Articolele ştiinţifice analizează relaţia dintre sustenabilitate şi ştiinţă cu privire la problemele globale care afectează aproape întreaga lume, precum consumul de energie sau problema apei potabile. Textele prezintă elevilor ultimele rezultate şi inovaţii ştiinţifice şi oferă informaţii interesante care vor atrage atenția acestora. De altfel, materialele oferă un suport real profesorilor în activitatea pedagogică, prezentând ultimele noutăţi ştiinţifice.

De asemenea, toate proiectele vor fi disponibile pe platforma CHEMGENERATION.COM, unde vor putea fi votate de utilizatori. Astfel, echipa care primește cele mai multe voturi va câștiga Premiul Publicului.

Pentru mai multe informații despre concursul “Eroii Viitorului” puteți consulta site-ul: http://www.chemgeneration.com/ro/futureheroes/index.html

 

Despre CHEMGENERATION.COM

Platforma educaţională online CHEMGENERATION.COM, lansată în 2011 din initiativa BASF, introduce istoria, rezultatele şi impactul chimiei asupra dezvoltării civilizaţiei într-un mod spectaculas şi distractiv. Platforma îşi propune să stârnească interesul tinerilor faţă de ştiinţă şi să facă cunoscută importanţa chimiei în viaţa noastră, inclusiv rolul acesteia în dezvoltarea sustenabilă şi viitorului omenirii.

Despre BASF

La BASF, noi creăm chimie, şi facem acest lucru de 150 de ani. Portofoliul nostru include o gamă largă de produse, de la substanţe chimice de bază, produse pentru industria materialelor plastice, produse de performanţă şi produse pentru protecţia plantelor până la petrol şi gaze. Ca lider în domeniul industriei chimice, combinăm succesul economic cu protecţia mediului şi responsabilitatea socială. Cu ajutorul ştiinţei şi inovaţiei, ne ajutăm clienţii din aproape toate industriile să facă faţă cerinţelor curente şi viitoare ale societăţii. Produsele şi soluţiile noastre  contribuie la conservarea resurselor, asigurarea nutriţiei şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii.  Am rezumat această contribuţie în obiectivul nostru global: Creăm chimie pentru un viitor sustenabil. În anul 2013, BASF a realizat vânzări de aproximativ 74 miliarde EUR şi a avut peste 112.000 angajaţi la sfârşitul anului. Acţiunile BASF sunt cotate la bursele din Frankfurt (BAS), Londra (BFA) şi Zurich (AN). Informaţii suplimentare despre BASF sunt disponibile pe internet la adresa www.basf.com.

(184)

Impreuna dam mai departe stirile de bine!

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.