Bancomatele din Marea Britanie devin “masinarii” de fundraising pentru ONG-uri

 

Pe fondul reducerii masive a finantarilor guvernamentale destinate ONG-urilor si a stimularii generozitatii unei natiuni aflate pe locul 28 in lume, in clasamentul tarilor cu inimi largi, Guvernul Marii Britanii a elaborat o strategie de… fundraising pentru organizatiile societatii civile. Ce sa facem ca oamenilor sa le dea mana sa ofere ceva, tinand cont de stilul lor de viata si de noile tehnologii? Dupa vreo doi ani de consultari intersectoriale si propuneri de genul celor prin care oamenii ar putea dona atunci cand isi depun dosarul pentru obtinerea carnetului de sofer sau cand isi incaseaza castigul la Loterie, toti au cazut de acord ca bancomatele pot deveni veritabile “masinarii” de strans fonduri.

Competitia pentru un loc in bancomat

 Zis si facut. Banca Regala a Scotiei a anuntat ca, de azi inainte, cele 8000 de bancomate pe care le detine vor afisa optiunea de a alege o organizatie neguvernamentala, dintre cele 8 selectate de banca, careia ii poti vira o suma intre 1 si 150 de lire. Printre cele 8, toate alese pe spranceana, se numara Cancer Research UK, Oxfam, Age UK, Children in Need, Disasters Emergency Committee. Norocoasele ONG-uri vor fi gazduite timp de 14 luni, dupa care vor fi inlocuite cu altele. Sau nu, potrivit reprezentantilor bancii. Initiativa Bancii Regale a Scotiei este deja urmata de o alta, a operatorului independent de ATM-uri, Bank Machine. La aceasta ora, o comisie formata din experti independenti provenind din sectorul neguvernamental evalueaza scrisorile de intentie a 550 de ONG-uri care au aplicat pentru un loc in cele 4000 de bancomate. Spre deosebire de Banca Regala a Scotiei, Bank Machine va sprijini 30 de ONG-uri mai mici, atat nationale, cat si locale. „E foarte important ca publicul sa aiba posibilitatea de a alege intre mai multe oferte”. Vrem sa ne asiguram ca vor beneficia de acest serviciu toate regiunile din Marea Britanie”, a subliniat Ron Delnevo, directorul executiv al Bank Machine.

 65.000 de bancomate de strans fonduri, intr-un an

Perioada in care acest serviciu devine operabil la o asemenea scara nu este aleasa intamplator. In iulie – august, se vor desfasura Jocurile Olimpice si Paralimpice Londra 2012, eveniment care va determina afluenta turistilor, interni si externi. Vor avea loc diverse evenimente stradale si se asteapta ca un numar mare de voluntari sa fie implicati in activitatile comunitare.
Asadar, la sfarsitul lunii iulie, Marea Britanie va avea cel putin 12.000 de ATM-uri colectoare de fonduri pentru ONG-uri. Potrivit insa strategiei Guvernului si in urma consultarilor si acordurilor deja incheiate, pana la finele lui 2013, 65.000 de ATM-uri vor “sluji” organizatiile neguvernamentale britanice. Adica toata reteaua de bancomate LINK, organizatie umbrela a proprietarilor si operatorilor de ATM-uri din Marea Britanie.

Repere  

  • Ideea donatiei prin bancomat a fost aplicata pentru prima oara in Columbia, in 1998, de catre operatorul de ATM-uri Servibanca. Clientii erau indemnati printr-un mesaj afisat pe ecran sa faca o donatie ori de cate ori efectuau o retragere de numerar.
  • Compania britanica de servicii bancare si financiare HSBC a implementat acest sistem inca din 2005. In 2011, HSBC a directionat prin intermediul ATM-urilor proprii aproximativ 450.000 de lire sterline, cu 40% mai mult decat in 2010. HSBC deruleaza o campanie de CSR intitulata “Children in Need”.
  • Tesco Plc, cel mai mare lant de supermarket-uri din Marea Britanie, strange anual donatii prin reteaua sa de bancomate, bani care merg catre “ONG-ul anului”.

sursa:http://www.nonguvernamental.org/

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.