Arta dantelei cu suveica, descifrată la Sinaia

Arta dantelei cu suveica, descifrată la Sinaia

Organizat cu sprijinul Ambasadei Japoniei la Bucureşti si Asociației de Colaborare pentru Artă şi Meşteşuguri Japonia-România, proiectul TATTING–ARTA DANTELEI LUCRATE CU SUVEICA se află la cea de a IV-a ediţie rezervată evaluărilor finale. Maestrul Yusai Shokoin şi echipa sa din Japonia au dorit aducerea în atenţia publicului din ţara noastră a pasiunii Reginei Elisabeta a României, aceea de realizare a dantelei lucrate cu suveica.

In decursul celor trei ani, proiectul s-a adresat unui numar de 400 persoane din oraşele Sinaia, Buşteni şi Braşov, interesate să-şi însuşească arta realizării unor elemente de dantelărie manuală folosind suveica cu ață sau mătase, şi şi-a propus ca la final, 40 să poată lucra cu uşurintă, iar 4 persoane să predea aceasta tehnică de lucru celor interesaţi, continuând astfel tradiţia instituită de regină.

Sensei Yusai Shokoin va desemna persoanele care pot continua să ne descifreze această minunată artă a dantelei lucrate cu suveica. Ele se vor alătura doamnelor recunoscute la noi în ţară ca fiind specialiste în dantela frivolité, pentru care tatting-ul nu mai este demult “o artă uitată”.

La acestă ediţie sunt admise, de asemenea, persoanele care doresc să se iniţieze în tainele tatting-ului şi vor să-l cunoască pe maestrul Yusai Shokoin.

Participanţii, elevi şi adulți au apreciat inițiativa muzeului şi a Ambasadei Japoniei, de a oferi o alternativă a petrecerii timpului liber practicând o îndeletnicire atât de dragă Reginei Elisabeta.

TATTING este o dantelă lucrată manual numai din inele, picouri şi noduri, cu ajutorul suveicii şi este considerată cea mai reprezentativă expresie a artei textile, datorită delicateţei modelelor redate.

Îndeletnicire practictă mai demult doar de domniţe şi regine, tehnica realizarii dantelei manuale cu suveica a fost adusă în Romania din Flandra şi este cunoscută ca dantela frivolité  fiind considerată  un meşteşug pe cât de rafinat, pe atât de migălos.

SUVEICA este o piesă de formă alungită, folosită pentru dirijarea firului la războiul de ţesut şi la croşetat. Ea are diferite forme şi dimensiuni şi poate fi confecţionată din lemn, fildeş, oţel, sidef, baga, porţelan şi în zilele noastre, din plastic. Aurită şi minuţios decorată, suveica a atras atenţia colecţionarilor pasionaţi de acest domeniu.

Una dintre pasiunile Reginei Elisabeta a României, în care a excelat la vârsta maturităţii, a fost realizarea dantelei cu suveica şi împreunăcu prietena sa, care făcea parte din înalta societate engleză, Katharin Hoare, au contribuit la popularizarea acestei practici publicând cartea The Art of Tatting, care apărea la Londra, în anul 1910, la editura Longmans, Green@Company .

Coperta cărţii reproduce cea mai importantă lucrare a Reginei Carmen Sylva, care i-a asigurat recunoaşterea internaţională a talentului său în acest domeniu, “Scutecul de botez al principelui Carol” (viitorul rege Carol al II-lea, născut în 1893), care a obţinut Medalia de aur la Expoziţia Universală de la Paris din anul 1900.

Programul evenimentului

Marţi 25 martie 2014

16,00 – 18,00 – atelier de tatting – Centrul Cultural Carmen Sylva Sinaia

Joi 27 martie 2014

11,00- 13,00 – atelier de tatting– Muzeul Casa Mureşenilor Braşov

Vineri 28 martie 2014

11,00- 13,00 – atelier de tatting – Castelului Peleş
13,00 – Concluzii

Nr. maxim de participanti – 20 persoane (elevi si adulti)/atelier

 

Participarea este gratuită, pe baza înscrierii nominale, la adresa Muzeului National Peles: contact@peles.ro si la sediile partenerilor proiectului;

Materialele necesare desfasurarii activitatii vor fi puse la dispoziţie de organizatori.

Ultima zi de inscriere: luni, 24 martie 2014.

Contact:
Tel: 0244 210 918
Fax: 0244 212 416
e-mail: workshop@peles.ro
Persoane de contact: Daniela Voitescu, Gabriela Dascalu

sursa: peles.ro

Monica BOSTAN

(212)

Impreuna dam mai departe stirile de bine!

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.