Antreprenoresti – o solutie pentru mediul rural din Prahova

Antreprenoresti – o solutie pentru mediul rural din Prahova

panel_deschidere33 de comune s-au înscris în programul Antreprenorești lansat de Romanian Business Leaders

  • 33 de comune din județele Argeș, Dâmbovița, Prahova şi Vâlcea au aflat care sunt criteriile de selecție și s-au înscris în programul Antreprenorești – Adoptă un sat!
  • Aplicațiile pentru comunele din județele menționate sunt deschise până pe 7 iulie.
  • Antreprenorești – Adoptă un sat!, programul prin care Romanian Business Leaders își propune să sprijine zece comune din România prin strategii de dezvoltare pentru perioada 2017 – 2020, a debutat pe 14 iunie, la Pitești, în prezența a peste 100 de participanți.
  • Membrii RBL propun ca soluție un Minister al Satului care să trateze satul dintr-o perspectivă integrată: supravegherea lanțului de retail alimentar, managementul resurselor naturale și promovarea satului românesc.

București, 15 iunie 2016 – Gospodari și reprezentanți ai autorităților din 33 de comune din județele Argeș, Dâmbovița, Prahova şi Vâlcea s-au înscris în progamul Antreprenorești – Adoptă un sat! pentru a beneficia de planuri strategice elaborate de Romanian Business Leaders, organizația care reunește cei mai importanți antreprenori și manageri de top din România, împreună cu partenerii săi.

De cinci ani, RBL e implicată în proiecte care ajută în mod real mediul de business românesc: de la educație antreprenorială, la valorizarea Diasporei, de la mentorat pentru tineri, până la educație financiară. Anul acesta, când am văzut statisticile referitoare la satul românesc, ne-am propus să mergem și în direcția aceasta. După ore de muncă alături de echipa de voluntari din RBL, putem prezenta azi un proiect concret care dorim să devină model replicabil de dezvoltare a satului românesc”, a spus Mihai Marcu, Preşedintele Consiliului Director Romanian Business Leaders și Președinte CA MedLife.

Liderii RBL care au inițiat proiectul au organizat un eveniment la Pitești unde au prezentat criteriile de participare în program: proximitatea față de București, curba demografică – numărul tinerilor să fie în media demografică a țării –, potențialul economic local și interesul liderilor locali pentru proiect. După o selecție preliminară a localităților înscrise, urmeză turul comunităților, în perioada 20 iunie – 19 august, și selecția finală.

O țară fără sate își pierde din identitate. Cum fiecare om are povestea lui, așa fiecare sat are povestea lui. Este important ca fiecare comunitate să-și identifice povestea autentică. Și astfel, satele pot deveni branduri. Avem exemple de localități rurale a căror poveste a devenit brand – Săpânța, Pleșcoi, Viscri, Putna și multe altele. Dincolo de asta, cred că e important ca autoritățile și clasa politică să înțeleagă că satele au nevoie de o atenție specială. Lansez ideea unui Minister al Satului care să abordeze integrat satul prin supravegherea lanțului de retail alimentar, managementul resurselor naturale și promovarea satului românesc”, a spus Felix Tătaru, președintele GMP Group și unul din inițiatorii proiectului Antreprenorești.

La eveniment a fost prezent și Marius Bostan, Ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională care a vorbit despre importanța tehnologiei și internetului în dezvoltarea satului românesc. A prezentat proiectul Ro-Net de introducere a rețelelor de comunicații de bandă largă de nouă generație în peste 700 de sate din România în acest an. Ministrul a exemplificat pentru 3 antreprenori din mediul rural, foști absolvenți ai unui curs e-learning, importanța rețelei, vânzările în afara țării și importanța abilităților digitale.

Printre cei peste 100 de participanți de la Pitești s-au aflat antreprenori, reprezentanţi ai societăţii civile, primari, fermieri, consilieri locali, profesori şi oameni care vor să dezvolte comunitatea din care fac parte.

“Îmi doresc să îmi fac satul cunoscut şi împreună cu el, produsele obţinute de locuitori, să îmi aduc colegii din copilărie din nou acasă, ca în această comunitate fiica mea să trăiască o copilărie cel puţin la fel de frumoasă ca a mea”, a spus un participant dintr-o comună din Prahova.

Comunele din județele Argeș, Dâmbovița, Prahova și Vâlcea se pot înscrie în programul Antreprenorești până la data de 7 iulie. Doritorii pot trimite un e-mail la antreprenoresti@rbls.ro şi vor primi formularul complet de înregistrare.

În 2016, vor fi selectate patru comune din următoarele județe: Argeș, Prahova, Buzău, Teleorman, Dâmbovița, Brăila, Ialomița, Călărași, Giurgiu, Tulcea, Olt, Gorj, Constanța, Galați, Vrancea, Vâlcea și Dolj. Planurile vor include de la direcții de finanțare, consultanță juridică, consultanță de marketing și management, la organizarea de schimburi de experiență între sate, facilitarea de piețe de desfacere și programe de educație pentru conștientizarea și valorificarea resurselor.

Programul Antreprenorești Adoptă un sat! pornește de la observația că, în mediul rural, există oportunități și resurse care nu sunt utilizate. De multe ori, resursele locale nu sunt conștientizate sau nu există capacitatea instituțională (training, informații, acces la oportunități, spirit antreprenorial) pentru a le valorifica. În alte cazuri, actorii relevanți din comunitățile locale nu cooperează sau nu pot accesa instrumente financiare adecvate pentru a valorifica potențialul satului românesc.

Antreprenorești propune un model de dezvoltare economică și socială în mediul rural, pornind de la nevoile reale ale comunităților și de la resursele existente.

Liderii inițiatori ai proiectului sunt Mihai Marcu (MedLife), Felix Daniliuc (Raiffeisen Leasing), Felix Pătrășcanu (FAN Courier) și Felix Tătaru (GMP Group). Proiectul Antreprenorești a fost creat la Summit-ul RBL din martie 2016 și este implementat de o echipă de proiect formată din membri și parteneri RBL.

Partenerii proiectului sunt Federația Națională a Grupurilor de Acțiune Locală (FNGAL), Fundația Națională a Tinerilor Manageri (FNTM), Fundația PACT și Fundația ADEPT.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Despre Romanian Business Leaders

Romanian Business Leaders este o organizație apolitică, neguvernamentală și non-profit, înființată în iulie 2011. Obiectivul său este să dezvolte o platformă de acţiune şi implicare socială pentru liderii din mediul privat. Scopul este ca România să devină o ţară mai bună pentru business-ul responsabil şi, în felul acesta, pentru toţi românii. Pentru detalii, accesați www.rbls.ro.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați: Mona.Gheorghe@rbls.ro, 0729.729.217.

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.