Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” omagiază personalitatea marelui savant român, născut la Botoşani în 1871. Casa în care a locuit mai bine de 30 de ani cu familia, este construită în stil brâncovenesc şi atestată documentar în 1833. În interior, ansamblul exponatelor evocă personalitate marelui savant, expoziţia permanentă reuşind să redea cu fidelitate, atmosfera în care Iorga lucra, dar şi ambianţa trăirii sale în simplitate şi demnitate. Un hol lung, care desparte biroul de lucru şi dormitorul de salonaşul mic şi salonul de primire, întâmpină vizitatorii cu piese de mobilier, scoarţe populare basarabene, două litografii reprezentând pe domnitorul Al.I.Cuza şi Elena Cuza, dar şi portretul profesorului Nicolae Iorga, pictat de fiica sa Magda în 1930.
Biroul de lucru reprezintă centrul de interes, având o bibliotecă impresionantă, care cuprinde volume din aproape toate domeniile ştiinţei şi artei.Pe birou, mapa din piele, călimara de cerneală şi pana de scris par să aştepte sosirea marelui istoric.
Lângă biroul de lucru se află dormitorul, cu mobilier lucrat în stil popular, realizat la Câmpulung Moldovenesc în 1911.Icoanele pe sticlă şi lemn, broderiile lucrate în punct românesc vorbesc de la sine despre preţuirea artei populare de către Iorga şi familia sa. Salonaşul mic reprezenta locul favorit al Ecaterinei Iorga, care îşi primea aici oaspeţii. Salonul mare de primire are aceeaşi notă populară, cu mobilier şi tapiţerii, care au ca element arta populară.
Mult mai multe veţi putea descoperi, dacă veţi trece pragul acestui muzeu, deschis zilnic între orele 9-17, cu excepţia zilei de luni, când este închis.
Monica Bostan