Biblioteca Judeţeană „Nicolae Iorga” va fi mâine 7 iunie, începând cu ora 11, gazda unei inedite expoziţii, dedicată personalităţii Reginei Maria, de la moartea căreia anul acesta se împlinesc 75 de ani.Regina Maria s-a născut la Eastwell Park în Kent și a fost inițial principesă de Edinburg. A fost fiica ducelui Alfred de Saxa Coburg şi Gotha, cel de al doilea fiu al reginei Victoria mama sa a fost marae ducesă Maria Alexandrova unica fiică a Țarului Alexandru al II-lea al Rusiei. În consecință, prințesa Maria este nepoata regelui Edward al VII-lea și verișoara primară a țarului Nicolae al II-lea și a regelui George al V-lea. Regina Maria a fost supranumită de popor „mama răniților” și „regina-soldat”, pentru atitudinea ei bravă din timpul Primului Război Mondial, când, alături de doamnele de la curte a lucrat direct pe front în spitale de campanie și a coordonat activitatea unei fundații de caritate.
Inima reginei a fost înmormântată din ordinul ei la Balcic, reședința sa de pe malul Mării Negre. Regina Maria a României Mari a avut ca ultima dorință ca trupul să-i fie înmormântat la mănăstirea Curtea de Argeș, iar inima la reședința de la Balcic. După pierderea Cadrilaterului(1940), inima a fost adusă lângă castelul Bran, a doua reședință a Reginei Maria.
În testamentul Reginei Maria se găsește o ultimă adresare către poporul român și către țară:
„Țării mele și Poporului meu,
Când veți ceti aceste slove, Poporul meu, eu voi fi trecut pragul Tăcerii veșnice, care rămâne pentru noi o mare taină. Și totuși, din marea dragoste ce ți-am purtat-o, aș dori ca vocea mea să te mai ajungă încă odată, chiar de dincolo de liniștea mormântului. […] Eu am ajuns la capătul drumului meu. Dar înainte de a tăcea pentru veșnicie vreau să-mi ridic, pentru ultima dată, mâinile pentru o binecuvântare..
Te binecuvântez, iubită Românie, țara bucuriilor și durerilor mele, frumoasă țară, care ai trăit în inima mea și ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă țară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veșnic îmbelșugată, fii tu mare și plină de cinste, să stai veșnic falnică printre națiuni, să fii cinstită, iubită și pricepută.
Am credința ca v’am priceput: n’am judecat, am iubit…”
Aşadar toţi iubitorii de artă şi istorie sunt aşteptaţi la evenimentul de la Biblioteca Judeţeană, al cărui amfitrion va fi ca întotdeauna directorul instituţiei, Nicolae Boaru.
Monica BOSTAN