75 de ani de la moartea Reginei Maria

Biblioteca Judeţeană „Nicolae Iorga” va fi mâine 7 iunie, începând cu ora 11, gazda unei inedite expoziţii, dedicată personalităţii Reginei Maria, de la moartea căreia anul acesta se împlinesc 75 de ani.Regina Maria s-a născut la Eastwell Park în Kent și a fost inițial principesă de Edinburg. A fost fiica ducelui Alfred de Saxa Coburg şi Gotha, cel de al doilea fiu al reginei Victoria mama sa a fost marae ducesă Maria Alexandrova unica fiică a Țarului Alexandru al II-lea al Rusiei. În consecință, prințesa Maria este nepoata regelui Edward al VII-lea și verișoara primară a țarului Nicolae al II-lea și a regelui George al V-lea. Regina Maria a fost supranumită de popor „mama răniților” și „regina-soldat”, pentru atitudinea ei bravă din timpul Primului Război Mondial, când, alături de doamnele de la curte a lucrat direct pe front în spitale de campanie și a coordonat activitatea unei fundații de caritate.

Inima reginei a fost înmormântată din ordinul ei la Balcic, reședința sa de pe malul Mării Negre. Regina Maria a României Mari a avut ca ultima dorință ca trupul să-i fie înmormântat la mănăstirea Curtea de Argeș, iar inima la reședința de la Balcic. După pierderea Cadrilaterului(1940), inima a fost adusă lângă castelul Bran, a doua reședință a Reginei Maria.

În testamentul Reginei Maria se găsește o ultimă adresare către poporul român și către țară:

Țării mele și Poporului meu,

Când veți ceti aceste slove, Poporul meu, eu voi fi trecut pragul Tăcerii veșnice, care rămâne pentru noi o mare taină. Și totuși, din marea dragoste ce ți-am purtat-o, aș dori ca vocea mea să te mai ajungă încă odată, chiar de dincolo de liniștea mormântului. […] Eu am ajuns la capătul drumului meu. Dar înainte de a tăcea pentru veșnicie vreau să-mi ridic, pentru ultima dată, mâinile pentru o binecuvântare..

Te binecuvântez, iubită Românie, țara bucuriilor și durerilor mele, frumoasă țară, care ai trăit în inima mea și ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă țară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veșnic îmbelșugată, fii tu mare și plină de cinste, să stai veșnic falnică printre națiuni, să fii cinstită, iubită și pricepută.

Am credința ca v’am priceput: n’am judecat, am iubit…

Aşadar toţi iubitorii de artă şi istorie sunt aşteptaţi la evenimentul de la Biblioteca Judeţeană, al cărui amfitrion va fi ca întotdeauna directorul instituţiei, Nicolae Boaru.

 

Monica BOSTAN

(89)

Impreuna dam mai departe stirile de bine!

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.