14 Mai- Ziua Dreptului Internațional Umanitar

14 Mai-  Ziua Dreptului Internațional Umanitar

Astăzi, Sala Marea Unire din Palatul Culturii din Ploiești a fost gazda sărbătoririi pentru prima dată, a Zilei Dreptului Internațional Umanitar. Organizatoarea evenimentului a fost Asociația Română de Drept Umanitar- Filiala Prahova.

Cuvântul de deschidere i-a aparținut lui Dumitru Codiță, președinte al Asociației Române de Drept Umanitar- Filiala Prahova, care a vorbit despre momentul în care s-a hotărât ca ziua de 14  MAI să devină Ziua Dreptului Internațional Umanitar. Au rostit scurte alocuțiuni, marcând importanța acestei zile, Rodica Paraschiv, prefect al județului Prahova, Academician Jipa Rotaru, Horia Toma, din partea Inspectoratului Școlar Județean, alături de Victoria Gavrilescu, ministru plenipotențiar MAE.

Cu ocazia acestui eveniment s-a lansat și volumul al II-lea al „Dicționarului enciclopedic de drept internațional umanitar”.

La modul general,Dreptul Internațional Umanitar- DIU are ca obiectiv promovarea regulilor, care urmăresc evitarea și diminuarea violențelor, a pierderilor de vieți omenești și a pagubelor materiale fără legătură cu conflictul armat. Aspectul este sugestiv exprimat de Henry Dunant: „…într-o epocă în care se vorbește atât de mult despre progres și civilizație, nu este oare imperativ să insistăm civilizat, uman și sincer pentru prevenirea sau, cel puțin pentru alinarea ororilor războiului, atât timp cât, din nefericire, nu putem uita războiul?”

Parteneri ai  manifestării au fost: Consiliul Județean Prahova, Prefectura Prahova, Primăria Municipiului Ploiești, Inspectoratul Școlar Județean, Crucea Roșie Prahova, Colegiul Național „Mihai Viteazu”, Colegiul Național „Jean Monnet”, Colegiul Național „Spiru Haret”, Liceul de Artă „Carmen Silva”, Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga”, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, Muzeul Județean de Științele Naturii, Fundația „Adolescența”, Asociația de Drept Umanitar – Republica Moldova, Asociația Stindard, Fundația Oamenilor de Știință Prahova, Biroul de Consiliere pentru Cetățeni, Editura Karta-Graphic.

Activitatea a continuat cu premierea celor mai bune desene,aparținând elevilor care au participat la concursul ”Luptăm contra războiului, pictând în pace”. De asemenea, au primit diplome de mulțumire toate organizațiile partenere, care s-au implicat în buna desfășurare a activității..

Monica BOSTAN

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail
  1. Codiță Dumitru 21/05/2014, 20:19

    Ziua Dreptului Internațional Umanitar a fost instituită prin Legea nr.177/2013. Acest act legilativ este în acord cu obligațiiile asumate de România ca Înaltă Parte Contractantă la Convențiile de la Geneva din 1949.
    Manifestarea din acest an, pe lângă activitățile menționate, a cuprins și adoptarea „APELULUI DE LA PLOIEȘTI”. Documentul conține chemarea comunității prahovene către decidenții locali, naționali și internaționali de a manifesta responsabilitate față de pace și securitatea globală și internațională.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.