Conacul Pana Filipescu din Filipeştii de Targ va fi restaurat cu fonduri europene

Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova , Mircea Cosma,  si directorul ADR Sud Muntenia, Liviu Muşat, au semnat  luni, 16 iulie  2012 contractul de finanţare pentru proiectul ,,Restaurarea şi consolidarea conacului Pană Filipescu, Filipeştii de Târg, jud. Prahova’’.Solicitantul  este Consiliul Judeţean Prahova iar durata de implementare este de 31 de luni .

Obiectivul general  al proiectului este:

– restaurarea şi consolidarea Conacului Pană Filipescu, monument istoric   şi de arhitectură laică

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

– introducerea obiectivului de patrimoniu în circuitul   turistic şi cultural;

– păstrarea identităţii culturale;

– creşterea atractivităţii regiunii;

– stimularea creării şi producerii unor servicii culturale de calitate;

– completarea traseului turistic ,,Drumul  Voievozilor’’

Proiectul a fost promovat pe axa prioritară 5 a Programului Operaţional Regional/REGIO 2007-2013 – Dezvoltarea durabila şi promovarea turismului; Domeniul major de intervenţie 5.1 – Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural şi crearea/ modernizarea infrastructurilor conexe; acesta  are o valoare totala de 13.148.597,54 lei.

Conacul Filipescu a fost ridicat in 1650 in partea de nord a satului Filipestii de Targ. Planul este dreptunghiular cu lungimea de 23, 70 m si latimea de 14,50 m. Nivelul de locuit, foarte putin inaltat de la solul actual (cca 70-80 cm), este construit deasupra unor pivnite, la care se accede printr-un garlici plasat pe latura de vest a casei, inspre coltul sau de sud-vest. Din acesta, printr-o usa cu ancadrament de piatra se patrunde intr-o prima incapere boltita semicilindric, separata in doua printr-un zid transversal, strapuns de o deschidere cu ancadrament similar. Din primul compartiment se intra in pivnita mare, o amenajare ampla, construita in jurul a doi stalpi centrali, de sectiune patrata, cu latura de doi metri. Boltile sunt rezultatul intersectarii a doi semicilindri cu raza egala, muchiile pornind din stalpii centrali si din pilastrii adosati zidurilor. Etajul, modificat in ultimele secole, cuprinde un numar mare de incaperi de dimensiuni reduse, care la origine au fost probabil mai mari si mai putin numeroase. Pe latura de nord se afla o loggie, deschisa prin trei arcade cu arce semicirculare, sprijinite pe coloane de zidarie de sectiune octogonala. Pe latura de sud a fost adaugat in secolul al XVIII-lea un foisor, inlocuind poate pe cel originar si intrarea principala, careia ii corespunde in interior un vestibul larg, din care se deschid usi spre incaperile laterale si spre loggie.

(206)

Impreuna dam mai departe stirile de bine!

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.