Călător în lumea muzicii

 

Aproape de zgomotul oraşului, pe str.Nicolae Bălcescu nr.15, se află Muzeul „Paul Constantinescu”, un lăcaş de cultură care adăposteşte  partituri, discuri, afişe, exponate care amintesc celor care trec pragul muzeului de contribuţia sprituală pe care a adus-o compozitorul  Paul Constantinescu muzicologiei româneşti
Înfiinţarea acestui important aşezământ de cultură muzicală se datorează, în primul rând, cumnatei compozitorului, inginer chimist Eleonora Constantinescu, cea care, în vara anului 1993, a donat statului, respectiv Muzeului Judetean de Istorie şi Arheologie Prahova, clădirea în care a locuit – important monument istoric şi de arhitectură – şi un valoros patrimoniu, cuprinzând un bogat fond de carte, piese de mobilier şi documente despre viaţa şi opera compozitorului care a trăit o parte a vieţii în acest edificiu.
Compozitorul Paul Constantinescu s-a născut la Ploieşti, în anul 1909. Întreaga sa creaţie artistică este orientată către valorificarea valenţelor folclorului şi ale muzicii bizantine. A compus operă şi balet, lieduri, muzică de film, simfonii şi oratorii.
Prof. dr. Al.I. Bădulescu ne precizează: ”Aici se află ilustrată, la nivel de exponate, întreaga activitate artistică a marelui compozitor. Deschis acum aproape 20 de ani, la 20 decembrie 1993, muzeul şi-a propus să aducă în atenţia celor care îi trec pragul creaţia lui Paul Constantinescu”.
În 28 mai 2009, lui Paul Constantinescu i s-a acordat post-mortem, titlul de Cetăţean de onoare al Municipiului Ploieşti, cu ocazia marcării a 100 de ani de la naşterea acestuia, pentru contribuţia deosebită adusă la îmbogăţirea zestrei de valori muzicale a municipiului Ploieşti, precum şi pentru promovarea imaginii oraşului, prin creaţia sa componistică, pe plan naţional şi internaţional.
Annual, se organizează la Ploieşti Concursul Naţional de Interpretare şi Creaţie Muzicală „Paul Constantinescu” pentru elevi, studenţi şi absolvenţi, cu următoarele secţii: pian, vioară, canto, compoziţie.
Muzeul „Paul Constantinescu” este un omagiu adus de ploieşteni marelui compozitor şi creaţiei sale, ca un lăcaş al muzicii culte şi al spiritualităţii româneşti, pentru toţi iubitorii de frumos.
Monica BOSTAN

(100)

Impreuna dam mai departe stirile de bine!

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.